Concert | Studentenmuziekfestival Jakub Capał
02-08-2024 20:00 - 00:00 Muziek Akoesticum Nieuwe Kazernelaan 2 – D42 6711JC Ede

georganiseerd door Internationaal Euregio Rijn - Waal

Op vrijdag 2 augustus zal Jakub Capala optreden bij Akoesticum. Iedereen is welkom om het concert bij te wonen.


Over Jakub Capała
Jakub Capała werd geboren op 30 januari 2000 in Warschau, Polen. Hij begon piano te spelen op 7-jarige leeftijd. Hij studeerde cum laude af aan de Szymanowski State Music School in Warschau in de pianoklas van Bronisława Kawalla. Tijdens zijn bachelorstudie studeerde hij aanvankelijk aan de Nowowiejski Academie voor Muziek in Bydgoszcz in de klas van Stefan Wojtas (2019-2021) en vervolgens van oktober 2021 tot juni 2022 onder leiding van Janusz Olejniczak aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau .

Sinds maart 2023 volgt hij de masteropleiding piano aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen in de pianoklas van Anna Malikova.

Hij is de winnaar en laureaat van vele prestigieuze wedstrijden, o.a. de 1e prijs op de Nationale Muziekwedstrijd van het Centrum voor Artistieke Educatie in Warschau. Ook won hij vele prijzen op nationale concoursen: 2e prijs (1e prijs niet toegekend) op het 9e Nationale Chopin Pianoconcours Halina en Ludwik Stefański in Krakau (2018) en de 2e prijs op het Internationale Pianoconcours in Wieliczka (2019). Hij gaf concerten op veel plaatsen in Polen en Europa: in de concertzaal van het Nationaal Pools Radio Symfonie Orkest in Katowice, de Witold Lutosławski Concert Studio van de Poolse Radio, de Warschause Muziekvereniging, de Concertzaal van het Chopin Museum in Warschau, de geboorteplaats van Chopin in Żelazowa Wola, de concertzaal van de Muziekacademie in Katowice en Bydgoszcz en in het buitenland: in Wenen, Zürich, Marbella (tijdens het Marbella Piano Festival) en in Duitsland.

Onlangs kreeg hij de kans om samen te werken met de beroemde componiste Lera Auerbach en deel te nemen aan de uitvoering van haar 24 Preludes voor piano.

Voor uitmuntende artistieke prestaties ontving hij de studiebeurs van het ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed. Interessante muzikale impulsen kreeg hij tijdens masterclasses bij o.a. Yulianna Avdeeva, Grigorij Gruzman, Ewa Kupiec, Jacques Rouvier en Dina Yoffe.

De Euregio Rijn-Waal ondersteunt het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival in het kader van de mini-projecten met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland.